Kratak vodič za trotinete

24.04.2024.

Poslednjim izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima konačno je u pojmovnik uneto lako električno vozilo, kolokvijalno poznato kao trotinet. ZOBS je po prvi put jasno definisao šta su laka električna vozila i način upotrebe ovog vozila na putevima.”.

“Lako električno vozilo je motorno vozilo sa najmanje dva točka, sa mehaničkim upravljačem, bez mesta za sedenje, čija trajna nominalna snaga elektromotora nije veća od 0,6 kW, čija najveća konstruktivna brzina ne prelazi 25 km/h i čija masa praznog vozila ne prelazi 35 kg.”.

Lakim električnim vozilom možemo se kretati biciklističkom trakom, biciklističkom stazom ili pešačko-biciklističkom stazom, ali brzinom ne većom od 10 km/h, vodeći računa o bezbednosti pešaka.

Ukoliko ne postoji mogućnost kretanja na ovim površinama, vozač trotineta sme da koristi kolovoz u širini od najviše 1 m od desne ivice kolovoza.

Stariji od 14 godina mogu se kretati kolovozom na putu na kome je brzina kretanja ograničena na najviše 30 km/h.

Punoletnim licima je dozvoljeno upravljanje trotinetom na putu na kome je brzina kretanja ograničena na najviše 50 km/h.

Posebne odredbe o saobraćaju lakih električnih vozila propisuju i druge obaveze vozača, pa je tako vozaču trotineta tokom upravljanja strogo zabranjeno da prevoziti drugo lice na ovom motornom vozilu, kao i da prevozi predmete koji mogu da ga ometaju tokom upravljanja.

Vozač je dužan da tokom vožnje upravljač ne ispušta iz ruku, ne sklanja noge sa pedala, odnosno oslonca za noge.

Vozač se ne sme pridržavati za drugo vozilo, niti sme da vodi, vuče ili potiskuje druga vozila ili životinje.

Za vreme dok upravlja lakim električnim vozilom, vozač mora na glavi da nosi zakopčanu zaštitnu biciklističku kacigu.

Kada se kreće kolovozom, vozač lakog električnog vozila mora nositi svetloodbojni prsluk, dok je noću i u uslovima smanjene vidljivosti kada se kreće biciklističkom stazom, odnosno pešačko-biciklističkom stazom, vozač dužan da bude osvetljen ili označen reflektujućom materijom.

Tokom vožnje zabranjena je upotreba slušalica za audio uređaje na oba uha.

Laka električna vozila ne podležu registraciji motornih vozila, ali je zakonom predviđeno njihovo obeležavanje i evidencija.

Vlasnici/korisnici ovih vozila će od 15. juna smeti da upravljaju onim trotinetima koji imaju postavljenu nalepnicu, iz koje se može utvrditi snaga elektromotora, konstruktivna brzina i masa praznog vozila. Nalepnice izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja, i ima trajni karakter.

Postoje i predviđene kaznene odredbe (čl. 330) propisana kazna zatvora od najmanje 15 dana ili novčana kazna od 100.000 dinara do 120.000 dinara ukoliko vozač ili lice upravlja lakim električnim vozilom na autoputu ili motoputu i prevozi drugo lice mlađe od 14 godina.

Udruženje „Urban.log“